امروزه ، پای صحبت هرکسی که بنشینی ، اغلب ، پیر و جوان ، کودک و بزرگسال ، کم و بیش گله از بی حواسی ،کم توجهی ، بی حوصلگی ، بی قراری ، کمبود تمرکز و مطالبی از این دست دارد.
چرا ADHD و یا گاهی ADD ، تا این اندازه ترند شده است ؟ گاهی تشخیص های پزشکی یا روانشناختی ، دقیق و درست نیست، لطفا second openinon بگیرید تا خیال همه راحت تر باشد.
اختلالات شخصیتی
اختلال کمتوجهی-بیشفعالی
چرا ADHD و یا گاهی ADD ، تا این اندازه ترند شده است ؟ گاهی تشخیص های پزشکی یا روانشناختی ، دقیق و درست نیست، لطفا second openinon بگیرید تا خیال همه راحت تر باشد.
امروزه ، پای صحبت هرکسی که بنشینی ، اغلب ، پیر و جوان ، کودک و بزرگسال ، کم و بیش گله از بی حواسی ،کم توجهی ، بی حوصلگی ، بی قراری ، کمبود تمرکز و مطالبی از این دست دارد.
اولین بار حدود سال ۱۹۰۴ ، بود که اصطلاح کمبود نقص توجه ،به شکل رسمی در متون رسمی پزشکی وارد شد و بعد از آن، به مرور ، تا تقریبا سال ۱۹۸۰، بیشتر به این مطلب پرداخته شد و حتی اذعان داشتند که این اختلال ، به همراه اختلال اوتیسم بر یک طیفی قرار دارد واز حالت بسیار خفیف تا شدید در نوسان است و حتی گفته شد گاهی یک فرد ممکن است دچار هردو اختلال باشد.
این اختلالات بطور شایع در دوران کودکی دیده شده و بخصوص اگر قبل از هفت سالگی تشخیص درست داده شود بسیار قابل کنترل و پیشگیری است و بدیهی است که در صورت عدم تشخیص ، در بزرگسالی نمود پیدا مینماید.
برای بسیاری از اختلالات روانشناختی، همچنانکه علت ژنتیکی میتواند عامل موثر باشد ولی گاه نیز عوامل محیطی ، مثل آلودگی هوا ، مسمومیت با سرب ، خانواده ناکارآمد، تعلیمات علط ، سبک زندگی نامناسب و وابستگی شدید به گوشی تلفن همراه ، میتواند کل توجه فرد را به خود گرفته و قدرت اورا از تمرکز به محیط پیرامون ، کم نماید.
در هر حال ، افراد میتوانند بخاطر عوامل یاد شده ، کاندیدای برای برچسب خوردن این اختلال باشند و یا آنکه ، فقط چند مورد مشترک با این اختلال دارند و هنوز نمیتوان ایشان را جزو دسته افراد ADHD , ADD, ویا حتی اوتیسم، و اسپرگر و غیره برشمرد.
البته که همکاران عزیز در بخش درمان روان ، با انجام آزمایشات دقیق و متد های جالب مثل تست IVA که بینایی و شنوایی است و در ۴ مرحله ۱- Warm-up 2- Practice 3- Main 4- Cool down
انجام میگیرد و یا فیلم های دقیق MRI/ F, و مصاحبه های مناسب ، سعی در تشخیص درست این اختلالات دارند .
قبل از همه این ها نیز ، یعنی هنوز وقتی که والدین قصد فرزند آوری دارند میتوانند با آزمایشات ژنتیکی عالی ، همچون NGS(New generation siquencing) بعنوان یکی از ابزار های کلیدی در زنتیک مولکولی ، احتمال بارداری پر خطر در زمینه ژنتیک را پیش بینی کنند. اما در مجموع ، اختلالات متنوع زنتیکی هم چند عاملی Multifactorial هستند و نیز ، گاهی با بیکدیگر کاملا اشتباهی گرفته شده و درمان کاملا راه ب خطا رفته و از همه بدتر وقتی که پای قرص و دارو در میان باشد ، آنوقت جبران خیلی سخت تر است.
داروهای روانشناختی ، در عین اینکه بسیار لازمند ، ولی مثل سایر داروها چه شیمیایی چه سنتی ، عوارض دارند .
بنابر این ، با ادای احترام خدمت همکاران زحمت کش و مطلع خودم ، یکبار دیگر از آن دسته از فارع التحصیلان جدید و عزیز، درخواست مینمایم که گاهی! در برخی موارد ! یک جلسه برای تشخیص دقیق و علمی کافی نیست ، صمن آنکه تشخیص ! مناسب ! اختلالات بالینی و اختلالات شخصیتی ، گاه با سندرم ها ، و یا نوسانات هورمونی ، و یا فشار زندکی روی افراد ، فرهنک و خرده فرهنگ و باورها ، فشار تغذیه ای و مشکلات خونی ، تبلیغات، سوشال مدیا ، و خیلی فاکتورهای متنوع دیگر ، میتواند مرتبط باشد !،یا نباشد! و درواقع اصلا لیبل که به مراجعه زده میشود به هیچ عنوان برای او کاربرد ندارد.
بهتراست در تشخیص ، کمک بگیرید ، همفکری کنید ، براحتی برچسب به افراد زدن ، گاهی کل مسیر زندکی و سرنوشت آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. این سیستم همفکری در خیلی از کشورها رایج است . متخصص خودرا مسول زندگی و سرنوشت فرد میداند و از بابت کمی پرس و جوی بیشتر با همکارانش ، ابایی ندارد. متخصص البته ، سرش به کارش گرم است و خود درگیر تبلیغات و بازارگرمی و ویزیت بیست مراجعه در طی یه روز و دفاتر لاکژری و بزرگ نمایی هایی های این دست ندارد.
اساتید ما هیچگاه به فکر مطرح کردن خود نبوده و نیستند و در دفتری ساده و بدون هیاهو ، با ارامش ، و با دقت فراوان ، به کار تشخیص و بعد هم کمک به انسانها مشغولند .هیچ منتی هم بر کسی ندارند و درسشان را خوب خوانده اند.
خانواده های بزرگوار و دغدغه مند نیز ، بهتر است با نظر خواهی از دو یا سه متخصص، خیالشان راحت تر شود که تشخیص و درمان واقعا از راه درست و با روش مناسب انجام پذیرد.
دکتر فرشته پناهی بهترین روان شناس تهران روان شناس خبره روان شناس با تجربه
کار که از محکم کاری عیب نمیکند. ما انسانها در دوره ای زندگی میکنیم که اغلب به آپارتمان نشینی و یا حتی زندگی در منازل کوچک ، ارتباط کمتر با فضای سبز ، همه چی سریع آماده شدن ، خوردن فست فود ، تقسیم نکردن کار ، در خود ماندگی ، با خود صحبت کردن( هزاران هزار لعت در شبانه روز در ذهن ) آنهم بیشتر از نوع منفی ! ، انزوای خودخواهانه ، یا انزوا از سمت دیگران به جهت طرد کردنمان ، خودخواهی ، آشوب، جنگ ، و عیره، گویا خود یا کودکانمان مات ، مبهوت، و بدون درک از زمان و مکان بطور موقت شده ایم .
در خاتمه ، عزیزانی که واقعا دچار اختلالات هستند ، تشویق به دریافت کمک ، از طریق تیم حمایتی ( روانپزشک ، روانشناس ، مددکار ، گفتار درمانگر ، کار درمانگر ) مینمایم و لی نگرانی ام بابت آن دسته از عزیزانی است که بنا به دلایلی، تشخیص درموردشان ناقص، علط و بی ربط بوده است .
کمی بیشتر مراقب خودتان باشید و هر آنچه به هر دلیل ترند میشود، خیلی مطالب شاید لزوما ربطی هم به ما نداشته باشد .
امیدوارم حال دل همه ، خوب و عالی باشد .
دکتر فرشته پناهی روانشناس رجیستر شده کانادا پلتفرم پرشین سایکولوژی fpanah2022@gmail.com
دکتر فرشته پناهی بهترین روان شناس تهران روان شناس خبره روان شناس با تجربه